Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

 Στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα γεγονότα.
Στη συνέχεια εστιάσαμε στις έννοιες «Πόλεμος και Ειρήνη», αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά τους και τις επιπτώσεις τους για την ανθρωπότητα.
Ορίσαμε τον όρο «κράτος» και τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν το ένα κράτος από το άλλο: σύνορα, σημαία, γλώσσα, ιστορία.
Αναγνωρίσαμε τη σημαία του δικού μας κράτους, της πατρίδας μας, μάθαμε την ιστορία της.

Γνωρίσαμε σημαίες άλλων κρατών, τις συγκρίναμε μεταξύ τους, τις ομαδοποιήσαμε ως προς ένα χαρακτηριστικό (χρώμα, σύμβολο, αρχικό ονόματος κράτους).
Χωριστήκαμε σε ομάδες, φιλοτεχνήσαμε σημαίες και ψηφίσαμε την σημαία της τάξης μας. ΄
Διαβάσαμε το διήγημα «Το κανόνι της Ειρήνης», της Φρόσως Χατόγλου. Το αναλύσαμε, το χωρίσαμε σε επεισόδια (frames), το οπτικοποιήσαμε, το αναδιηγηθήκαμε βάζοντας τα επεισόδια στη σωστή σειρά, το δραματοποιήσαμε και τέλος με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού robot- beebot, «διηγηθήκαμε» την ιστορία προγραμματίζοντας τα σωστά βήματα στο robot.
Τέλος επισκεφθήκαμε το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.
Πρώτα κάναμε εικονική περιήγηση μέσω Διαδικτύου και εστιάσαμε σε συγκεκριμένα εκθέματα. Χωριστήκαμε σε ομάδες και επίλεξε κάθε ομάδα το δικό της έκθεμα. Στην πραγματική περιήγηση στο Μουσείο, κάθε ομάδα έψαξε το έκθεμα που είχε επιλέξει, το παρατήρησε και στην επιστροφή στο σχολείο φιλοτέχνησε μία ζωγραφιά στην οποία ενέταξε το συγκεκριμένο έκθεμα.
Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία, στο χώρο του Μουσείου, να έρθουμε σε επαφή με τα σπουδαία εκθέματα και να συζητήσουμε γι’ αυτά.

Εκτύπωση Email