ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΕΙ» για ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Αγαπητή μητέρα/ Αγαπητέ πατέρα, 

με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο σας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το παπάκι πάει…», ένα πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης για το φαινόμενο των εξαφανίσεων των παιδιών.
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ/ νσης Π.Ε. Β’ Αθήνας, κ. Ευαγγελία Σιαφαρίκα και η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκάλεσαν τους / τις νηπιαγωγούς της Β’ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αθηνών σε επιμόρφωση για το πρόγραμμα «Το Παπάκι Πάει…» με στόχο να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους. Οι Νηπιαγωγοί του Σχολείου σας συμμετείχαν στην επιμόρφωση.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην πρόληψη και ενημέρωση του φαινόμενου των εξαφανίσεων , και μαθαίνει στα παιδιά πως μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση «που χάσουν το χέρι της μαμάς» στο δρόμο, σε κάποιο πολυκατάστημα ή στην παραλία.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 5 συναντήσεις όπου τα παιδιά θα προσκληθούν να κατασκευάσουν κούκλες, να συζητήσουν πάνω σε ένα παραμύθι, να παρακολουθήσουν μια παράσταση κουκλοθέατρου με πρωταγωνιστή το παπάκι και τέλος να φτιάξουν το δικό τους θεατρικό με αυτά που έμαθαν.
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από Το Χαμόγελο του Παιδιού, εποπτεύεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και εφαρμόζεται κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στην ομάδα, όποιο παιδί επιθυμεί θα μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσει το γιατί. Εάν υπάρχει κάποια ερώτηση την οποία δεν επιθυμεί να απαντήσει, ή κάποιο ζήτημα που δεν θέλει να συζητήσει είναι απόλυτα κατανοητό.
Με την πεποίθηση ότι τα παραπάνω θα συμβάλουν στην εφαρμογή πρόληψης και τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών στη χώρα μας, σας ευχαριστούμε πολύ.

Με εκτίμηση,

Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Σε περίπτωση που δεν βλέπεις τη μαμά ή τον μπαμπά μείνε σταθερός /ή στη θέση σου. Θα σε ψάχνουν και αυτοί και αν κινείσαι δεν θα μπορούν να σε βρουν
• Φώναξε ή κάνε φασαρία με κάποιον τρόπο προκειμένου να αποφύγεις κινδύνους και να σε βοηθήσει κάποιος
• Μην ακολουθήσεις κανένα, ιδίως άτομα που δεν ξέρεις, ακόμα και αν αυτά σου πουν ότι ξέρουν τη μαμά και τον μπαμπά
• Οι αστυνομικοί δεν δουλεύουν μόνο για να οδηγούν κάποιον / α στη φυλακή. Δουλεύουν και για να βοηθούν τα παιδιά. Μπορείς να τους εμπιστευτείς
• Σίγουρα δεν φταις εσύ. Ατυχήματα συμβαίνουν
• Πάντα συζητώ με τους γονείς μου πριν πάω κάπου, πριν δεχτώ κάτι ή πριν ακολουθήσω κάποιον
• Πάντα λέω στους γονείς μου που είμαι και το λέω και σε ένα φίλο μου
• Έχω δικαίωμα να πω ΟΧΙ σε ότι με τρομάζει, φοβίζει ή με κάνει να αισθάνομαι άβολα.
• Μυστικά που με κάνουν να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια δεν υπάρχουν. Μυστικά από την μαμά, το μπαμπά ή τον δάσκαλο μου, την δασκάλα μου δεν υπάρχουν.

Εκτύπωση Email